ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΙΝΕΡΠΟΣΤ

 • Ο κ. Σωτήρης Μουσούρης είναι Πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ, ιδρυτής και Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης καθώς και Γενικός Γραμματεύς του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 • Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

 • Με υποτροφία Fullbright συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Βοστώνη, Μaster degree στα οικονομικά (Βοston University) και Doctor of Business Administration (Harvard Business School)

 • Την περίοδο 1981-1982 διετέλεσε Υποδιοικητής της Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως- ΕΤΒΑ και Μέλος Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

 • Έχει μια μακρά πορεία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Από το 1966 – 1981 εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Υποδιευθυντής στο Κέντρο επι των Πολυεθνικών Εταιριών (1975-1981) και διορίστηκε δυο φορές ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρχικά το 1982 από τον Γ.Γ. Perez deCuellar και στη συνέχεια το 1992 από τον Boutros Ghali. Το 1983 – 86 διετέλεσε Υπεύθυνος της λειτουργίας του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC), του συντονισμού του συστήματος του ΟΗΕ και της οργάνωσης Διεθνών Διασκέψεων. Υπήρξε Διευθυντής του Κέντρου εναντίον του Απαρτχάιντ, (1986 – 1991). Το 1992 ήταν Υποδιευθυντής του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων, υπεύθυνος  για θέματα  Ευρώπης,  Β. και Ν. Αμερικής και Ανατολικής Ασίας καθώς και για τη λειτουργία της Γενικής Συνέλευσης και αργότερα ως  Προσωπικός Απεσταλμένος του Γεν. Γραμματέα για Αφγανιστάν και Πακιστάν και Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας για το Αφγανιστάν (έδρα Ισλαμαμπάντ και Καμπούλ)  εργάστηκε στην περιοχή για δυόμιση χρόνια. Παραιτήθηκε το 1995 και επέστρεψε στην Ελλάδα.

 • Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (1995 – 2000) και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής που ίδρυσε το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Υποδ 1997 – 2004)

 • Υπήρξε Ειδικός Σύμβουλος και Προσωπικός Απεσταλμένος (άμισθος) των Υπουργών Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και Γ. Παπανδρέου (1997 – 2004).

 • Ιδρυτής και Πρόεδρος (1999 – σήμερα) του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης και Πρόεδρος του European Business Council for Africa and the Mediterranean (2009 – 2010).

 • Είναι Εθνικός Εκπρόσωπος στο Ίδρυμα Ασία-Ευρώπη (ASEF) (1997 – σήμερα)

 • Συγγραφεύς του βιβλίου Αφγανιστάν…και ξαφνικά οι Ταλιμπάν (2019, εκδόσεις Σιδέρη) και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρων και κεφάλαια βιβλίων (Τhe Product Life Cycle and International Trade , Code of Conduct on Transnational Corporations, Η Ήττα των Νικητών, Τα Ηνωμένα Έθνη και οι νέες προκλήσεις στο διεθνές στερέωμα  κ.α.) και έχει δώσει αναρίθμητες ομιλίες, συνεντεύξεις μαθήματα και  σεμινάρια στις ΗΠΑ, Ελλάδα, Αφρική και Ευρώπη.

 • Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (2009) και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2013). Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής με το παράσημο Grand Companion Oliver Tambo-silver (2006) για την συμβολή του στην κατάργηση του απαρτχάιντ και στην ανάπτυξη της Αφρικανικής ηπείρου.