Την πρόταση για αντικατάσταση του ισχύοντος Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο διέπει τις οικονομικές σχέσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από ένα νέο Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης, παρουσιάσε η Πρόεδρος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΙΝΕΡΠΟΣΤ, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη στο Φεστιβάλ Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Ρώμη, μια πρωτοβουλία της Ιταλικής Συμμαχίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Το Φεστιβάλ ήταν φέτος αφιερωμένο στους #Παγκόσμιους #Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη & την Agenda 2030 και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ιταλικής Συμμαχίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η πρόταση αυτή – με την οποία η οικονομική πολιτική δεν θα καθορίζεται πλέον μόνο από δημοσιονομικους αλλά και από κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, αν και εφόσον γίνει αποδεκτή, θα αποτελέσει ένα σημαντικο βήμα προκειμένου να ανατραπούν οι πολιτικές λιτοτητας και να πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις των κρατών-μελών της ΕΕ σε ότι αφορά την υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ μέχρι το 2030.

Το Ευρωπαϊκό εγχείρημα αλλάζει σιγά-σιγά προσανατολισμό. Η #Agenda2030 για την υλοποίηση των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (#ΣΒΑ) υιοθετείται από όλο και περισσότερα κράτη-μέλη. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προσαρμόζουν την παραγωγή τους στις επιταγές της πράσινης οικονομίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής υπευθυνότητας. Οι Τράπεζες θέτουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση έργων και εκδίδουν πράσινα ομόλογα καθώς καλούνται να λογοδοτήσουν σε επενδυτές και μετόχους. Οι νέοι πιέζουν τα Ευρωπαϊκά όργανα για πιο τολμηρές αποφάσεις. Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του Φεστιβάλ Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Ρώμη, μια πρωτοβουλία της Ιταλικής Συμμαχίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με παρουσία του Πρωθυπουργού Giuseppe Conte και ενός πολυπληθούς κοινού.

Μάθετε περισσότερα και δείτε τις παρουσιάσεις στο κανάλι του Φεστιβάλ στο You Tube:

https://www.esdw.eu/events/sustainable-development-festival-rome/

https://www.youtube.com/watch?v=HRRH4D85XFw&fbclid=IwAR2YRyIByURxlDDNTlcKu60CjdGf_HxmTSwuWR3BTzeyUvaBRtMEj4QOyDs