Πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε το δημόσιο χρήμα ώστε να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάταξη της κοινωνίας; Τι θα συνέβαινε εάν το φορολογικό σύστημα και τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία μεταρρυθμίζονταν ριζικά προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας; Εάν απελευθερώναμε τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών, εμβαθύνοντας παράλληλα τη δημοκρατία;

Πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να δώσει απάντηση ο συλλογικός τόμος Δημόσια οικονομικά για το μέλλον που θέλουμε που δημοσίευσε πρόσφατα το Transnational Institute (TNI), σε συνεργασία με το New Economics Foundation και άλλα ιδρύματα και οργανισμούς, και παρουσίασε σε άρθρο του το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) , συνεργαζόμενος φορέας του ΙΝΕΡΠΟΣΤ.

Στην έκδοση παρουσιάζονται εναλλακτικά εγχειρήματα εφαρμοσμένης αναδιανεμητικής πολιτικής, που αντλούν από τους συλλογικούς πόρους των τοπικών κοινωνιών, δοκιμασμένα στην πράξη: Από την ακμάζουσα συνεργατική οικονομία στην Κεράλα της Ινδίας μέχρι τα περιφερειακά τραπεζικά ιδρύματα (Ταμιευτήρια) στη Γερμανία και από την υπό εργατική ιδιοκτησία τράπεζα Banco Popular στην Κόστα Ρίκα ως τα χιλιάδες People’s Credit Funds στο Βιετνάμ, διερευνώνται μοντέλα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα δημοκρατικά οργανωμένο και βιώσιμο μέλλον.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 σημαδεύτηκε από τη διάσωση των συστημικών τραπεζών και την αντίστοιχη περικοπή των δημόσιων δαπανών. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας ενίσχυσαν την άποψη ότι ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην ιδιωτική χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανισότητες και την οικολογική καταστροφή.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ιδιωτική οικονομία όχι μόνο απέτυχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, αλλά τα ενέτεινε. Στο βιβλίο υποστηρίζεται πειστικά η άποψη ότι οι δημόσιοι πόροι είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Οι δημόσιες τράπεζες, για παράδειγμα, διαθέτουν επαρκείς πόρους προκειμένου να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτείται να επενδυθούν σε δημόσιες υπηρεσίες και κλιματικές υποδομές, χωρίς την ανάγκη ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Τα εφαρμοσμένα παραδείγματα της έκδοσης αποδεικνύουν ότι η πολιτική οικονομία που χαλιναγωγεί την εξουσία του μεγάλου πλούτου και υπηρετεί τις ανάγκες του πλανήτη και των πολλών είναι εφικτή. Οι ιδέες που παρουσιάζονται είναι επίκαιρες και υπερ-ώριμες. Μπορούν να διαβαστούν σαν ένα κάλεσμα για ετοιμότητα της κοινωνίας, προτού σκάσει η επόμενη χρηματοοικονομική φούσκα

Διαβάστε την σύνοψη ΕΔΩ