Με αφορμή τις ευρωεκλογές και τη συζήτηση που αναπτύσσεται για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αλλά και τη θέση της Ελλάδας στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ διοργάνωσε την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 ημερίδα με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Το μέλλον της Ευρώπης & οι προκλήσεις για την Ελλάδα».

Στο πρώτο θεματικό τραπέζι με θέμα «Η Ευρώπη στρατιωτικοποιείται: Ο γεωπολιτικός ρόλος της ΕΕ και η ελληνική εξωτερική πολιτική σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον» συμμετείχαν ο Γιάννης Γούναρης, δικηγόρος, LLM London School of Economics, διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και η Μαριλένα Κοππά, καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου το ΕΝΑ. Το τραπέζι συντόνισε ο Κώστας Αργυρός, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης διεθνών θεμάτων στην εφημερίδα Αυγή.

«Οι Ευρωεκλογές, η απειλή της Ακροδεξιάς για τη δημοκρατία στην Ευρώπη και η αναγκαία στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων» ήταν το θέμα του δεύτερου θεματικού τραπεζιού με τη συμμετοχή των Διονύση Δημητρακόπουλου, καθηγητή του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου, μέλους του Σημείου για τη Μελέτη & την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, διδάσκοντα του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και Μαρίας Ψαρά, ανταποκρίτριας στις Βρυξέλλες της Εφημερίδας των Συντακτών και του Star Channel. Τη συζήτηση συντόνισε ο Κώστας Ελευθερίου, επίκουρος καθηγητής στο ΔΠΘ και συντονιστής του Κύκλου Πολιτικής Ανάλυσης του ΕΝΑ.

«Ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία: συγκλίσεις και αποκλίσεις» ήταν το θέμα του τρίτου πάνελ της εκδήλωσης. Συμμετείχαν ο Γιώργος Ιωαννίδης, ερευνητής Γ’, Κέντρο Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η Λούκα Κατσέλη, oμότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, πρ. υπουργός Oικονομίας και ο Παντελής Κωστής, επίκουρος καθηγητής οικονομικής ανάπτυξης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Συντόνισε ο Aντώνης Παπαγιαννίδης, δικηγόρος, δημοσιογράφος.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας παρέθεσαν ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος, συντονιστής του Κύκλου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Αναλύσεων του ΕΝΑ και η Ευγενία Φωτονιάτα, συντονίστρια του Κύκλου Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάλυσης του ΕΝΑ.
[ Δείτε εδώ εκτενή σημεία από τα θεματικά τραπέζια & όλη την ημερίδα σε βίντεο ]