Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε αρχές Δεκεμβρίου το Agora Forum 2018 για «Το μέλλον της Δημοκρατίας», μια συν-διοργάνωση του Agora Dialogue σε συνεργασία με το Athens Development and Governance Institute (ADGI- INERPOST)

Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών του Δεκεμβρίου στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα Agora του Alion Beach Hotel. Στο Φόρουμ συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα, την Κύπρο και χώρες του εξωτερικού καθώς και από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους: ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, νομικοί, τεχνοκράτες, υψηλόβαθμα στελέχη και εκπρόσωποι αναγνωρισμένων οίκων και οργανισμών όπως Ernst & Young, ΙΒΜ, KPMG και άλλων επαγγελματικών τομέων από τον χώρο της τουριστικής βιομηχανίας, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, υγείας κ.ά.

Αναλυτικότερα, την πρώτη ημέρα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση (colloquium) σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Agora Dialogue με συντονίστρια την Δρ. Jennifer Webb (Archaeologist, Adjunct Professor, La Trobe University, Melbourne, Senior Research Associate, University of Cyprus). Η μεθοδολογία του Agora Dialogue έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να καλλιεργήσουν την προσαρμοστική και κριτική τους σκέψη,  εκθέτοντας τους σε νέες και ενδιαφέρουσες μεθόδους ανάλυσης και ενημερωμένης συζήτησης, προωθώντας με τον τρόπο αυτό την ανταλλαγή αλλά κυρίως τη σύνθεση απόψεων μέσω της διεξαγωγής ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Την δεύτερη ημέρα η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των βασικότερων προκλήσεων  που  έχουν να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες δημοκρατίες λόγω της παγκοσμιοποίησης, της διεύρυνσης των ανισοτήτων, των τεχνολογικών αλλαγών και των νέων τρόπων επικοινωνίας προκειμένου να διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή με  θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Λούκα Κατσέλη (Καθηγήτρια Διεθνών Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρώην Υπουργός και Πρόεδρος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του ADGI-INERPOST) παρουσίασε την Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την ‘’Ευημερία και Ισότητα σε μια Βιώσιμη Ευρώπη’’ (Report of the Independent Commission for Sustainable Equality | 2019-2024) στην οποία συμμετείχε ως Συν-προεδρεύουσα μαζί με τον πρώην Πρωθυπουργό της Δανίας Poul Nyrup Rasmussen.

Τα συμπεράσματα του Φόρουμ παρουσιάστηκαν την τελευταία ημέρα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δρ. Κώστας Γουλιάμος καθώς και ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σωτήρης Μουσούρης (President of the Board, ADGI-INERPOST) απηύθυναν χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της οποίας κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης η οποία ανέλυσε την «Ανάγκη για αλλαγές στην Ευρώπη».

Στην παρουσίαση των συμπερασμάτων συμμετείχαν εκ μέρους της Agora Dialogue η Άρτεμις Χατζηβαρνάβα (Principal, Financial Risk Manager, KPMG Limited, Cyprus) και ο Δρ. Μανώλης Μελισσάρης (Legal and Political Philosopher).

Περισσότερες πληροφορίες:

Agora Forum 2018- Το μέλλον της Δημοκρατίας