Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδος μπορεί να κερδηθεί από καινοτόμους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες και μια αποτελεσματική αναπτυξιακή περιφέρεια, τόνισε μεταξύ άλλων η πρώην Υπουργός και Καθηγήτρια Οικονομικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Λούκα Κατσέλη, μιλώντας για την «Κυκλική Οικονομία & Βιώσιμη Ανάπτυξη», την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Η Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και πρώην Υπουργός κ. Λούκα Κατσέλη μιλώντας για την Agenda 2030 επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το στοίχημα της ανάπτυξης της χώρας είναι το παραγωγικό έλλειμμα. «Θα ξαναυπάρξει κρίση αν δεν φροντίσουμε το παραγωγικό μας έλλειμα» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι μπορεί και στο παρελθόν να υπήρξαν υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης, αλλά από πίσω υπήρχαν βασικά διαρθρωτικά προβλήματα.

«Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδος μπορεί να κερδηθεί από καινοτόμους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες και μια αποτελεσματική αναπτυξιακή περιφέρεια» δήλωσε η κ. Κατσέλη, προσθέτοντας ότι πρέπει να ιεραρχηθούν οι δράσεις, να σχεδιαστεί μια νέα επιχειρηματική στρατηγική και να κινητοποιηθούν οι αναπτυξιακοί εταίροι.

«Είναι πολύ σύνθετο το εγχείρημα και απαιτεί συνέργεια» υπογράμμισε η κ. Κατσέλη και πρόσθεσε ότι «αν δεν καταλήξουμε σε τι έργα θέλουμε να γίνουν τα επόμενα χρόνια ώστε να επιτύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση, θα ξαναμιλάμε σε δέκα χρόνια για τα ίδια πράγματα».

Στην ίδια συνεδρία, ο ,Χρήστος Μπούρας, Καθηγητής Τμήμα Mηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί ένα σύνολο παραγωγικών και οικονομικών δραστηριοτήτων που εστιάζουν στο περιορισμό της σπατάλης των πόρων που χρησιμοποιούνται στη παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα ανέφερε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, που σήμερα θεωρείται ως η ενδεδειγμένη μορφή ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, είναι αυτή που δεν εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, τους διαφυλάσσει όχι μόνο για τις παρούσες, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές και είναι απόλυτα συμβατή με τη προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Κατέθεσε μάλιστα προτάσεις και συγκεκριμένες δράσεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο σχέδιο δράσης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος:Δημιουργία και χρήση προτύπων (templates) για κατηγορίες προϊόντων που θα συμπεριλαμβάνουν προεπιλεγμένα πράσινα κριτήρια, απονομή βραβείων Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων από την Περιφέρεια και Αλλαγή δημόσιου φωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Όπως ανέφερε και οι τρεις δράσεις θα μπορούσαν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος 2014-2020.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μιλώντας για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρει η κυκλική οικονομία, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να βρει λύσεις σε συνεργασία με την επιχειρηματικότητα.

«Όποιος το καταλάβει πρώτος και επενδύσει θα βγει κερδισμένος» τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι νέες προκλήσεις έχουν φέρει και νέες δεσμεύσεις», γι’ αυτό και απαιτείται η υιοθέτηση των νέων οδηγιών και η άρση των υφιστάμενων εμποδίων για τις Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες.

Παράλληλα εξήγησε ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων έχει προχωρήσει στην σύσταση του ειδικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με στόχο την ολοκληρωμένη προώθηση θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις, την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και η ανάδειξη καλών πρακτικών, καθώς επίσης και τη συμμετοχή στην διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία.

Την ανάγκη ύπαρξης ενός σθεναρού ΠεριφερειακούΣχεδιασμού για την Κυκλική Οικονομία, που θα θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες επεσήμανε η κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος Ecocity, Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

«Από την αειφόρο ανάπτυξη περάσαμε στην κυκλική οικονομία, ένα σχέδιο στρατηγικής που εμπεριέχει συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένα εργαλεία, μηχανισμούς και χρηματοδοτήσεις» ανέφερε η κυρία Καραβασίλη, τονίζοντας παράλληλα ότι η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία ξεκινά από τις αστικές περιοχές και προϋποθέτει εκπαίδευση και μια κοινωνία πολιτών ευαισθητοποιημένη.

«Οι πόλεις και οι περιφέρειες βρίσκονται στην πλεονεκτική θέση να επιταχύνουν τους ρυθμούς της Ευρώπης προς μια πιο κυκλική οικονομία και την αξιοποίηση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών ωφελειών που συνδέονται με την μετάβαση αυτή» πρόσθεσε και κατέληξε ότι ενσωματώνοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας η πόλη μπορεί να αποκτήσει χαρακτηριστικά κυκλικότητας σε όλες της τις λειτουργίες δημιουργώντας ένα αστικό σύστημα που είναι από το σχεδιασμό του ανανεωτικό, προσβάσιμο και άφθονο.

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος «Μεσόγειος» Διονύσης Γεωργόπουλος, στην εισήγησή του τόνισε ότι διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα και αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, διότι παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης με προοπτική ενός ακόμα μεγαλύτερου την επόμενη προγραμματική περίοδο, την ίδια ώρα που υπάρχει μια νέα Κυβέρνηση και νέες Περιφερειακές Αρχές και αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ασχοληθούν με το ζήτημα.

Τέλος ο Νίκος Παρασχόπουλος, Διευθυντής εργοστασίου Πάτρας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του ότι η βιομηχανία είναι στον πυρήνα της κυκλικής οικονομίας.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όπως επεσήμανε, δίνει μεγάλη σημασία σε κυκλικές πρακτικές με έμφαση στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποιήση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων, προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό της αποτύπωμα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα εργοστάσιά της διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης του νερού για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής επαναχρησιμοποίησης του στην παραγωγική διαδικασία ή σε άλλες δραστηριότητες, η εταιρεία αξιοποιεί επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες (φιάλες και βαρέλια) για πάνω από το 60% του όγκου πωλήσεων της εταιρείας και το ανακυκλώνει, ενώ επαναχρησιμοποιεί το 99% των στερεών απόβλητων της παραγωγής.

Την συνεδρία συντόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Πατρών και Επικεφαλής Επιστημονικής Επιτροπής Ευάγγελος Γ. Παπαδάκης.

Δείτε την συνεδρία, από τον σύνδεσμο: https://youtu.be/m2iK_qp3ul0